Diep van binnen ben ik altijd al nieuwsgierig geweest, noem het een onderzoeker. Van jongs af aan een enorme fascinatie voor computers en technologie.
Die passie voor computers begin in mijn jeugd toen in 1984 de Philips VG-8020 (MSX1) zijn intrede deed in onze huiskamer. Mijn vader kocht die vlak na de introductie in de Philips personeelswinkel. Hij wist dat het een goede investering was als wij hier kennis van kregen. Het was voor mij een fascinerend stuk technologie en het begin van een passie.
Ik was toen 11 jaar oud en destijds was dat behoorlijk jong om al verstand te hebben van computers en om te programmeren, omringd door volwassen die geen idee hadden hoe dat allemaal werkte en hoe ik dat mijzelf aanleerde.
Dat werkte zo: veel programma's waren in die tijd al open-source ;-) het was een kwestie van de broncode lezen en daarvan leren. In die tijd werd broncode zelfs in tijdschriften gepubliceerd en die pas je aan om die programma's slimmer te maken. Daarna ga je een stap verder en ga je de ROMS van spelletjes uitlezen om die vervolgens te "kraken" om highscores aan te passen of om je eigen naam op de aftiteling te zetten :-)
Niet veel later kwam de Philips NMS-9100 PC in on huis, de eerste echte PC met floppy-disk, harddisk en het MS-DOS besturingssysteem. Dat was het grote genieten voor mij als kind!
"Een onderzoeker en van jongs af aan gefascineerd door computers en technologie"
"Een soort van mini ASML was ik toen..."
Tijdens mijn studie Technische Natuurkunde - afstudeerrichting Fotonica -werkte ik met technologie als digitale beeldherkenning, lasers, optische schakelaars en flexibele zonnepanelen.
In 1998 - in het Central Research Lab van Akzo Nobel - leefde ik mij uit : het automatiseren van een hoogvermogen laser opstelling. Ik ontwikkelde de software voor wat een basale wafer-stepper . Waarbij ik de laser en een precisietafel aanstuurde in de X, Y en Z-richting voor het schrijven van patronen in een silicium wafer of in zonnecellen op een flexibele drager. Een soort van mini ASML was ik toen ;-)
Naast mijn studie bouwde ik websites en rolde ik netwerken uit voor kleine MKB bedrijven. Zo ging ik aan de slag met een Linux Server en Samba filesharing voor bedrijfsnetwerk voor het bedrijf van mijn vader. Ook heel interessant was het bouwen van toegankelijke websites, websites die ontworpen zijn voor braille-leesregels.
In 2013 startte ik bij Tensing, een bedrijf dat haar relaties helpt om de verhalen te ontdekken die diep in de data besloten liggen. Het grote onderscheidend vermogen daarbij is het gebruik van ruimtelijke informatie voor analyse en visualisatie van die data in een Geografisch Informatie Systeem (GIS).
Na de doorstart van Tensing eind 2013 had ik in de zomer van 2014 de kans om binnen Tensing het GIS team verder te ontwikkelen. Het team met destijds 7 consultants is in de jaren daarna uitgegroeid tot een geweldig team van 50 vakmensen, alleskunners met data.
Voor mij is Tensing daarmee een ervaring als startup en als scale-up. Het heeft mij doen beseffen wat ik heel goed kan: bedrijven helpen groeien door het inzetten van technologie om een betere klantbeleving te bereiken. Of het bij Tensing nu eigenlijk een scale-up of een startup betreft? Who cares, it is all about the experience I gained!
"Startup or scale-up? Who cares, it is all about the experience gained."
Tensing is een succesverhaal en daarbinnen ben ik bezig met de interactie tussen onze talenten, knelpunten van klanten en toegepaste technologie.
Ook thuis zet ik technologie in voor een stukje beleving, slimme lampen die je met je virtuele assistent of smartwatch bedient, automatische beregening van de tuin, automatische schoonmaak met een robot stofzuiger of de auto die zichzelf voorverwarmd op basis van de afspraken in mijn agenda...
Onze houding ten opzichte van technologie? Het moet ons leven makkelijker maken en daarmee prettiger! De mindset is allang om van "het bezit" naar diensten met een abonnements structuur zoals Spotify Family en Kobo.
Verder ben ik een overtuigd rijder van een volledige elektrische auto. Mijn fascinatie voor klantbeleving verbeterende technologie komt daarin optimaal tot uiting. Tesla heeft een product dat nadat je de eerste keer instapt elke keer weer beter wordt door het toepassen van patroonherkenning en software updates. Een auto die kunstmatige intelligentie gebruikt om indrukwekkend goed autonoom te rijden.
Je begrijpt het denk ik. Elke dag wordt ik enthousiaster over de mogelijkheden en de kansen voor technologie!
#Digitaal #Vakmanschap