· 

Tesla software versie 9.0

Het is één van de grootste kwaliteiten van Tesla: een auto die beter wordt vanaf het moment dat je er voor het eerst mee weg rijdt. Een auto die door het bijwerken van de software steeds met nieuwe functionaliteit komt door slim gebruik te maken van de reeds aanwezig hardware in de auto. Met software versie 9.0 maakt men een geweldige sprong vooruit!

 

Deze software updates haal je trouwens gewoon binnen terwijl de auto bij jou voor de deur staat en verbonden is met Wifi. Het is dus niet nodig om een afspraak te maken bij de dealer voor een bezoekje aan de werkplaats terwijl jij daar in de wachtkamer aan de koffie zit. Het hele proces werkt eigenlijk nog eenvoudiger dan je kent van het updaten van bijvoorbeeld een iPhone.

 

Tesla zelf geeft je de nodige informatie op hun Support pagina "Ontdek Software versie 9.0". Op basis van mijn eerste ervaringen met het rijden van deze nieuwe software versie deel ik hier mijn gebruikerservaringen met je. Waar je bijvoorbeeld nergens wat over leest zijn de verbeteringen  van de internet browser terwijl ik die toch heel significant vindt!

Nieuwe functionaliteit

Softwareversie 9.0 komt met een flink aantal updates aan het touchscreen en aan de Tesla mobile-app. Een aantal updates betreffen een nieuwe look-and-feel en een aantal andere updates zijn ingrijpend omdat het volledig nieuwe functionaliteit betreft:

  • Verbeterde navigatie
  • Application Launcher en applicaties
  • Media Player
  • Bedieningselementen en instellingen
  • Bediening van klimaatsystemen
  • Obstacle-Aware Acceleration
  • Bediening van Autopilot
  • Bewaking van dodehoek
  • Dashcam
  • Tesla-app

Wat ik hier in dit eerste review vooral wil belichten is mijn ervaring met zaken waardoor je de auto werkelijk anders beleeft, dus niet de wijzigingen die zijn gemaakt voor een snellere en intuïtievere gebruikerservaring. Daarom nu eerst aandacht voor de volgende highlights:

  • Bewaking van dodehoek
  • Dashcam
  • Tesla-app

In aanvulling hierop wil ik ook graag de verbeterde performance van de internet browser benoemen. 


Bewaking van dodehoek

Ter verbetering van de veiligheid bij het wisselen van rijstrook, wordt een rode rijstrooklijn weergegeven wanneer de richtingaanwijzer wordt bediend en een auto of obstakel in de beoogde rijstrook wordt gedetecteerd.

 

Daar waar de dodehoek bewaking voorheen alleen gebaseerd was op de ultrasone sensoren gebruikt deze nu de zij- en achterwaarts gerichte camera's om voertuigen te detecteren en een 360-gradenperspectief van omringende auto's te bieden.

 

Daarnaast wordt op het instrumentenpaneel het soort voertuig in je dode hoek weergegeven inclusief verschillende categorieën van voertuigen zoals fietsen/motorfietsen, lichte vrachtwagens en zware vrachtwagens. De 360-gradenvisualisatie toont als voorheen nog steeds de voertuigen in aangrenzende rijstroken, zelfs wanneer ze achter of ver voor je Tesla rijden. 


Dashcam

Tesla maakt ook hier slim gebruik van de reeds aanwezig hardware. In dit geval gebruikt men de camera die naar voren gericht is, de camera aan de bovenkant voor de voorruit. Je kunt deze camera nu inzetten als een hele nette ingebouwde dashcam en op die manier continue videobeelden opnemen door deze op te slaan op een USB-stick. 

 

Dit werkt super eenvoudig! Je neemt een USB-stick en zorgt ervoor dat deze geformatteerd is in de 'FAT32' (Windows) bestandsindeling of in 'MS-DOS (FAT)' (Mac). Vervolgens maak je een directory aan in de hoofddirectory en geeft die de naam 'TeslaCam'. Tenslotte plaats je de USB-stick in één van de USB-poorten tussen de twee voorstoelen.

 

Nu het plaatsen van de USB-stick zie je nu het dashcam-pictogram in de statusbalk met een rode stip die aangeeft dat het opnemen is gestart. De USB-stick laat je zitten zolang je wilt kunnen opnemen.

 

Tik op het pictogram om een videoclip van 10 minuten op te slaan of houd het pictogram ingedrukt om de opname te pauzeren. Opnames die na een uur niet zijn gedownload, worden verwijderd.

 

De kwaliteit van de beelden is wat mij betreft prima voor een dashcam. Hiernaast zie je een video-still uit twee video's, één bij regen en één bij schemerlicht. 

 

 

Tesla dashcam opname bij regenachtig weer
Tesla dashcam opname bij regenachtig weer
Tesla dashcam opname bij schemer
Tesla dashcam opname bij schemer

Tesla-app

Navigatie starten vanaf je telefoon

Navigeren in de Tesla is al geen straf en functionaliteit als het synchroniseren van je agenda met daarin al je afspraken zorgde er altijd al voor dat je snel op weg kon. Ik ben gewend om het adres van mijn afspraak in mijn Outlook agenda op te nemen waardoor je met een klik op de afspraak direct de navigatie start. Toch kan het soms ook makkelijk zijn om vooraf al vanaf je telefoon een route te bepalen bijvoorbeeld vanuit Google Maps. Goed nieuws! Je kunt de navigatiefunctie in je auto nu starten met behulp van de knop Delen in de favoriete apps op uw telefoon. Als iOS gebruiker moeten je daarvoor het delen met je auto inschakelen: open de app van waaruit u wilt delen, open de deelfunctie, scroll naar rechts, tik op de knop Meer en schakel delen in voor Tesla.

 

Mediasysteem bediening door passagiers

Je kunt je passagiers toestaan om het mediasysteem snel te bedienen via de Tesla-app: play/pauze, vorige/overslaan en bladeren door uw favoriete media. Je schakelt dit in uit vanuit je Tesla via Media Settings > Allow Mobile Control.

 

Deze functionaliteit heb ik nog niet kunnen testen.

 

Software-updates nu ook starten vanuit de Tesla-app

Wanneer er een software-update voor uw auto beschikbaar is, kunt je de update gemakkelijk starten vanaf je telefoon. Naar andere bestuurders van uw auto wordt een melding verzonden. Zij hebben enkele minuten om de update vanuit hun app te annuleren.

 

Opmerking: deze functies vereisen mobiele software van de versie 3.6.0 of hoger.

 

Deze functionaliteit heb ik nog niet kunnen testen.

Afbeelding van Tesla App die route verstuurt naar de Tesla auto

Een nieuwe webbrowser?

Nergens wordt er gesproken over veranderingen aan de webbrowser maar lijken er wel degelijk te zijn. De webbrowser is namelijk een stuk sneller geworden en wat ik nog niet eerder heb gezien is de huidige mate van ondersteuning van Javascript in de browser. 

 

Wellicht vergis ik me maar het gebruik van de webbrowser was altijd een beetje krampachtig en nu zien bepaalde sites er toch echt beter uit. 

 

Als ik naar mijn eigen website kijk dan valt op dat de hele interface goed schaalt en ook dat scripts voor bijvoorbeeld de chatbot juist worden weergegeven en goed functioneren. 


De installatie

De installatie is zoals al eerder gezegd kinderlijk eenvoudig. De auto komt zelf met een voorstel voor het uitvoeren van de update van deze nieuwe software versie en je kunt die eventueel uitstellen tot een later moment. 

 

Net zoals je bij het updaten van je iPhone tijdelijk niet kunt bellen geldt voor het updaten van je Tesla dat je eventjes niet kunt rijden. Dat is nog steeds een veel betere beleving dan een verplicht bezoekje aan de dealer voor het laatste kaartmateriaal of voor de laatste firmware. 

Picture of the Tesla Software Update on the console of a Model S

Commentaren: 0